+381 64 0127 381 | +381 64 299 2999 office@risticlegal.rs

TESLA OSTAJE JAVAN

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je konačno obavestio javnost o privatizaciji Tesle, jedne od vodećih i nabogatijih autofirmi čije se bogatsvo procenjuje na 70 milijardi dolara.
Trenutni investitori koji su tu od 2010. godine, kada je postojala samo vizija o unapređenju održive energije kroz firmu kakva je danas, odlučili su da Teslu ne privatizuju, već da i dalje ostaje javna kompanija.
Naime, izvršni direktor je sa svojim najstručnijim investitorima razmotrio sve faktore u slučaju privatizacije, ali je posvetio i posebnu pažnju stavovima aktuelnih akcionara, velikih i malih, te je konačno razumeo šta će biti najbolje u dugoročnom interesu Tesle. Postojeći akcionari veruju da je Tesla bolja kao javna kompanija. Pored toga, brojni institucionalni akcionari su objasnili da imaju interna pitanja usklađenosti koja ograničavaju koliko mogu da investiraju u privatnom preduzeću. Za većinu malih investitora nema ni proverenog puta za sopstvene akcije ako se Tesla privatizuje.
Imajući ovo u vidu kao i da je na putu plasiranje Modela 3 Teslinog automobila, u firmi smatraju da bi trenutno započinjanje procesa privatizacije loše uticalo na finansijsku održivost, te u cilju profitabilnosti ostaju javna kompanija fokusirana na misiju unapređenja održive energije.
Dakle, Tesla kao javna kompanije, takva i ostaje, nastavljaju njihovu najvažniju misiju: stvaranje proizvoda koji ljudi vole i koji ostavljaju trag na zajedničku budućnost života na Zemlji.
Zaključujemo da kroz funcionisanje jednog od najvećih startapova danas, koji se iz dana u dan širi i raste, na čijem se čelu kao inspiracija nalazi naš najveći vizionar Nikola Tesla, možemo da naučimo da je vizija važna, ali je bitno i poštovanje svih onih čija je zasluga podjednako važna u kranjem uspehu ovakve firme.
Poštovanje glasa svakog akcionara, malog ili velikog, i cilju interesa i budućnosti firme je osnovni ključ ka uspehu, a nakon toga istrajnost u misiji, znanje i zajednički rad.
sr_RS