+381 64 0127 381 | +381 64 299 2999 office@risticlegal.rs

POSLEDICE IZMENA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA PO IT SEKTOR

Kao što smo već pisali, u toku je usvajanje izmena Zakona o porezu na dohodak građana koji će najviše posledica imati u okviru IT zajednice.
Naime, kako je IT industrija u Srbiji bila jedina rastuća grana industrije koja je prošle godine generisala pola milijarde evra, a zapošljava preko oko 30 hiljada ljudi, svakako da će ove izmene imati posledice kako na članove ove zajednice tako i na državni budzet.
Naime, ovim promenama, IT preduzetnici, paušalci, ukoliko ne prođu test samostalnosti, imaće obavezu da sa svojim poslodavcima zaključe Ugovor o radu i da na osnovu radnog odnosa poslodavci plaćaju poreze i doprinose državi.
Mnogi smatraju da će ove izmene imati negativne konsekvence na IT zajednicu, i da ukidanjem paušala, dolazi do ubijanja IT sektora. Naročito će ovakve posledice biti po male firme koje neće biti u mogućnosti da plate sve poreze i doprinose, a sa druge strane i da zadrže visine plata koje bi zadovoljavale zaposlene.
Pojedini već predviđaju odlazak mnogih preduzetnika u inostrastranstvo za boljim uslovima rada, dok će mnogi ostati da rizikuju i rade kao i do sada, tako da bi država sasvim moguće izgubila i ovaj do sadašnju iznos paušala koji prima.
Dakle, mnogi članovi It zajednice smatraju da su ovakve izmene pucanje u jedinu zdravu nogu grane industrije.
Drugi predstavnici srednjih i većih firmi ove promene zakona i test samostalnosti ne vide kao pretnju po IT zajednicu mada smatraju da će država u naredne tri godine koliko traje period prilagođavanja izmenema morati da nađe način da pomogne manjim domaćim firmama kako bi opstale na konkurentnom tržištu. Dobra strana ovih izmena, pored predviđenog uvećanja budzeta jeste izjednačavanje uslova na tržištu, odnosno usklađivanje tržište rada za sve kompanije, od startapa sa dva, tri zaposlena do velikih multinacionalnih kompanija.
Dakle, ostaje da se vidi kako će se u praksi pokazati primena ovih izmena zakona. Da li će država ipak uspeti da nađe neku alternativu za lica koja žele da ostanu preduzetnici – paušalci, da li će naći rešenje za mnoge male domaće firme u trci za opstankom. Kako će se odvijati tržišna utakmica i da li će najprerspektivnije grana industrije krenuti da posrće i da se gasi, ostaje da se vidi u narednih nekoliko godina.
Naročito ostaje da se vidi kako i na koji način će država da iskoristi priliv novca od IT industrije, koji sigurno neće biti mali.
sr_RS